Oskarji 2015 – nominiranci

Letošnji nominiranci za oskarje so res čudna reč. Imamo veliko biografskih filmov, za katere bi bilo bolje – z izjemo enega –, če bi bili televizijski filmi. Ali pa sploh ne bi bili posneti. Med njimi sta dva filma, ki sta po mojem mnenju vsak na svojem bregu – eden me je izrazito razočaral, eden skrajno navdušil. Drugi pa plavajo nekje vmes v mlačni mlakuži – resnici na ljubo, nekateri se vseeno trudijo ostati nad gladino, medtem ko jih bo nekaj kmalu utonilo v pozabo. Tudi prav.

Oskarji 2015. Nominiranci. Moje mnenje:

sniper

AMERICAN SNIPER (Ameriški ostrostrelec). Brezsramno poveličevanje stroja za ubijanje. Sovražnost v slikah. Črno-belo. Norija ni v vojni, ampak v šestih nominacijah za oskarja. Popolnoma razočaran nad Eastwoodom. Pogledal sem ga, da ga ni treba gledati vam.

sq_boyhood

BOYHOOD (Fantovska leta). Prelomen film, ampak predvsem zaradi dvanajstih snemalnih let. Forma pred zgodbo. Zanimiva začetek in konec, na sredini večinoma mašila. Da mine čas. Zanimiv koncept, ki kot že zdavnaj posušeno perilo obvisi na dvorišču. Hawke v redu, vendar daleč pred zoro. Fant soliden, vendar v svoji zadnji fazi odraščanja pooseblja film. Zasanjano zadet.

selma-poster-v02

SELMA. TV-film. Dokaj dolgočasna biografska drama. Veliko govorjenja brez dodane vrednosti. Wikipedija v slikah. Oprah je v filmu zaradi lepega. Ženska inačica Brada Pitta iz 12 let suženj. Wendell Pierce še vedno misli, da je v The Wire, samo preklinja manj. Film, ki s tako močno zgodbo zapravi ves potencial. Raje bi gledal dokumentarni film.

whiplash-poster-1

WHIPLASH (Ritem norosti). Dober film, vendar se malo preveč trudi iti čez rob. Miles Teller mi je pri srcu vse od The Spectacular Now, J. K. Simmons med drugim iz Juno. Odlična glasba. Toda na koncu vseeno s čudnim priokusom. Je film o glasbi? Film o norem profesorju? Film o močni volji? Ne vem, ker mi bobni v ušesih.

The-Theory-of-Everything-poster-goldposter-com-3

THE THEORY OF EVERYTHING (Teorija vsega). Zlizana TV-romanca o geniju. Film, v katerem je več romance kot genija. Še ena zgodba, ki jih piše življenje. Na mostu. Med lučkami. Pa čeprav z izjemnim Eddiem Redmaynejem. Film, ki se predvsem ukvarja z igro glavnega igralca. Genij, ki je samo človek, saj tudi on revije za odrasle bere zaradi člankov. Naslednji, prosim.

the_grand_budapest_hotel

GRAND BUDAPEST HOTEL. Poštirkani Wes Anderson. Ali ti je všeč ali pa ga sovražiš. Meni je všeč. Kreativno zapletena zgodba o malih velikih ljudeh z velikimi igralci. Očarljiva in duhovita hotelska saga. Dragulj, ki je zaradi svoje izčiščene kompleksnosti prevelik zalogaj za oskarje.

Imitation-Game-Poster

THE IMITATION GAME (Igra imitacije). Zgleden zgodovinski film o očetu računalništva. Učna ura zamolčane zgodovine, ki je spremenila potek vojne. Edini biografski film med nominiranci, ki je vreden omembe, čeprav ga na koncu malo odnese. Benedict s to vlogo ponotranji različne spektre osebnosti. In to veličastno. Keira me za spremembo ne moti. Enigmatično privlačen film z jasno zgodbo. In brez nepotrebnih romantičnih vložkov.

birdman-poster1

BIRDMAN. Izjemne, veličastne, dolge sekvence brez napak. Dinamično statična zgodba z izjemno dodelanimi liki, ki jih vrhunsko odigrajo prav vsi. Končno opazil tudi glasbo. Odlično prikazani notranji monologi bitke s samim seboj. Kaj želimo v življenju? Koliko žrtev je na naši poti samouresničitve? Mojstrovina.

Edini film, ki bi se po odličnosti lahko kosal z Birdmanom, je Nightcrawler, ki ga pa žal ni med nominiranci.

Moj favorit za najboljši film: Birdman.
Moja napoved: Fantovska leta.

Moj favorit za glavnega igralca: Michael Keaton.
Moja napoved: Eddie Redmayne.

Moja favoritka za najboljšo igralko: Julianne Moore.
Moja napoved: Rosamund Pike.

Moj favorit za stransko moško vlogo: Edward Norton.
Moja napoved: J. K. Simmons.

Moja favoritka za stransko žensko vlogo: Patricia Arquette.
Moja napoved: Patricia Arquette.
(Vendar nisem videl Wild in Into the Woods)

Share: