Goran Vojnović – Figa

Vedno je vse iz ljubezni. Le ljubezen ni iz ljubezni.

Vojnovićev tretji roman je presunljiva in prepletena družinska zgodba treh generacij, ki se vsaka zase utaplja v znoju lastnih zaljubljenosti, zavajanj, zakonskih zvestob, zablod, zamer ter zavračanj in tako, s tihim in neizrekljivim glasom, pušča usodne brazde na ljudeh, ki za razumevanje svoje nemirne notranjosti iščejo stik z njimi. Brazde, ki naposled veliko razgalijo, toda zaradi tega ni olajšanja. Vsaj ne po pričakovanjih.

Vojnovićev tretji roman je tudi njegov najboljši roman. Še več, to je brez dvoma eno boljših letošnjih branj.

Današnji časi, se mi zdi, nas spreminjajo hitreje, kot se nam uspeva spoznavati. Le majhna nepozornost, le hipna odsotnost, in že se znajdeš ob neznancu, njegove besede ti postanejo nerazumljive, njegove misli neslišne, njegovi pogledi nerazpoznavni. In že ne moreš uslišati njegovih želja ne zadovoljiti njegovih potreb. In potem se užaljen umika stran, ti pa ne veš, kako se ga prikliče nazaj.

Zgodbo pripoveduje Jadran, sin tretje generacije, ki je postavljen pred na videz nerešljivo uganko, zakaj je iz varnega zavetja odnosa, spletenega iz srednješolske vročice hormonov, odšla Anja, s katero ima otroka Marka. Odgovora ni na dlani, zato se Jadran, da bi vsaj poskusil razumeti, kaj se dogaja, poglobi v trhlo vez na silo zlepljenih spominov, na katerih sloni družinska kronika in njega sestavljajo v nejasno sliko.

Pred Jadranom je torej pot, ki se začne z dedkom Aleksandrom, katerega edini smisel – po hudi in nepovratni čustveni prevari ter prelomljeni obljubi – je trmast poskus odpravljanja slabe vesti z vztrajanjem v ljubezni, ki jo poganja zakoreninjena krivda. Vzporedno se vije babičina pot, ki z dedkovim odhajanjem zagrize v sladkost sadu svobode in ko se tej novo odkriti ter mamljivi resničnosti želi v celoti prepustiti, jo prehiti starostna bolezen, počasno drsenje v temo pozabe, proti kateri se borijo vsi in prizadene vse.

Jadranova mama Vesna se je poročila z Bosancem Safetom, ki se je v času, ko se je razpadla skupna država ujela v raztrgano mrežo vojn, zataknil v lastno zanko in brez slovesa, brez pojasnila izginil. Vse to mora razčleniti in sestaviti Jadran, da bi razumel dediščino, ki se je prek navideznih in resničnih meja usidrala v njem in mu onemogočila, da bi našel skupni jezik z Anjo. Njegova prihodnost, tako misli, je mogoča samo prek preteklosti, toda ko koščke družinske sestavljanke postavi na ustrezno mesto, ko na trdnih vejah dedkove fige nabira sadeže spoznanja, se zave, da živobarvna slika, ustvarjena iz spominov, ni zemljevid, s pomočjo katerega bi lahko hodil naprej.

Figa od nekdaj stoji. Pod figo je klopca. Po figi se pleza. Toda tam zunaj, onkraj meja, teče življenje.

Morda smo le odrasli. Morda smo le poguglali svoje ime in videli, da nas nihče ne vidi in ne sliši, se utrudili od kričanja, ki Sudancem ni prineslo miru in blagostanja. Morda smo idealizem zavrgli skupaj z olivno zelenimi jaknami z nemškimi zastavicami na rokavih.

Ne zgodi se pogosto, da uspe avtorju brez odvečnega moraliziranja, zavzemanja strani, z okusno odbrano mešanico distance in iskrenosti ter izrazito osebno zgodbo povedati veliko o nas vseh. O odnosih, večnih odhajanjih, razhajanjih, kompromisih, mučnih vprašanjih svobode in vztrajanja, o srčnih zadevah, ki se ujamejo na trne prevelikih pričakovanj, obljub, obžalovanj in utesnjenosti.

Vojnovićev jezik je živ in tekoč, nikoli prisiljen do te mere, da bi obvisel na straneh, z njim uspešno krmari prek pogovornih in narodnih brzic ter tako izjemno resno in intimno zgodbo zapakira v domače okvire, ki so nam blizu. Avtorju je z malo zgodbo uspel veliki met.

Figo je treba prebrati. Če nič drugega, že zato, ker v teh hitrih časih potrebujemo zgodbe o odnosih, ki terjajo upočasnitev ritma, da bi se lahko videli in razumeli. Figa je dovršeno delo.

Ima dana od kojih i godine brže prolete.

Share: