Liffe 2014 – moj izbor

Letošnji Liffe, že 25. po vrsti, bo postregel s kar precej zanimivimi filmi. Naredil sem svoj izbor. Dva od njih sem že videl (Najbolj iskani človek in Otožno razdejanje), ostale z zanimanjem in navdušenjem pričakujem. Gre za subjektivno in predvsem osebno izbiro, zato je verjetno med njimi tudi toliko angleško govorečih filmov. Razdeljeni so po festivalskih sekcijah.

PERSPEKTIVE

Whiplash (Ritem norosti)

 1. Damien Chazelle

Whiplash

Film me ni pritegnil toliko zaradi tega, ker je glasbeni, ampak ker gre za mali ameriški film, ki bo dosegel še veliko. In zaradi Milesa Tellerja, ki me je navdušil že v Spectacular Now (priporočam). Zelo verjetno bo prisoten tudi na oskarjih.

Casa Grande (Velika hiša)

 1. Fellipe Barbosa

casa_webposter

Brazilska drama o bogati družini, ki se znajde v finančnih škripcih, s katerimi se mora spopadati tudi najstniški sin. Brezskrbnih dni je konec.

PREDPREMIERE

Sekcija Predpremiere že s svojim imenom pove, da gre za filme, ki bodo pozneje prišli v kino, tako da ne bo velike škode, če jih boste zamudili ali pa vam bodo zadnji hip pokupili vstopnice.

20.000 Days on Earth (20.000 dni na Zemlji)

 1. Iain Forsyth, Jane Pollard

20000daysonearth-1

En dan v življenju Nicka Cava. Obvezen ogled za vse ljubitelje njegove glasbe, filozofije, pogleda na svet.

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (Birdman)

 1. Alejandro González Iñáritu

Birdman or (The Unexpected Virtue Of Ignorance)

Poskus vnovičnega vzpona nekdaj uspešnega hollywoodskega igralca. Prav tako poskus vnovičnega vzpona med zvezde ex-Batmana Michaela Keatona. Mu bo uspelo kot pred leti Mickeyju Rourku v Rokoborcu? Verjetno se vidimo na oskarjih.

Med (zvenečo) igralsko zasedbo tudi Zach Galifianakis, za moje pojme izjemen komik.

Mr. Turner (G. Turner)

 1. Mike Leigh

mr-turner

Kaj naj rečem o tem filmu? Biografski film o meni ljubem slikarju. In izjemen Timothy Spall, ki je v Cannesu prejel nagrado za najboljšega igralca.

L’amour est crime parfait (Ljubezen je popoln zločin)

 1. Arnaud Larrieu, Jean-Marie Larrieu

AFFICHE_L-Amour est un crime parfait_2013_11_29_09-55_33

Psihološki triler o predavatelju na univerzi, ki se podi za svojimi študentkami. Ko ena od študentk, s katero se je zapletel v strastno razmerje, izgine, sum pade na profesorja.

Film me je pritegnil predvsem zaradi kriminalne tematike in glavnega igralca Mathieuja Almarica, ki se ga morda spomnite iz izvrstnega filma Le Scaphandre et le papillon (Skafander in metulj), v katerem je igral človeka, ki je po kapi ostal »zaklenjen« v svojem telesu.

KRALJI IN KRALJICE

La jalousie (Ljubosumje)

 1. Philippe Garrel

La_Jalousie_(film)

Zgodba o moškem, ki se zaradi druge ženske odloči, da bo zapustil ženo in hčerko. Klasična pripoved o ljubezni in prevari, povedana na izjemno intimen in (meni ljub) črno-beli način.

A Most Wanted Man (Najbolj iskani človek)

 1. Anton Corbijn

LA-SPIA-A-MOST-WANTED-MAN-quando-allazione-si-preferisce-lintrospezione

Film priporočam vsem, ki jim je bil na primer všeč Kotlar, krojač, vojak, vohun. Primerjava je na mestu, saj sta oba filma posneta po trilerjih Johna Le Carréja. V filmu nastopa tudi Philip Seymour Hoffman v eni svojih zadnjih vlog.

The Salt of the Earth (Sol zemlje)

 1. Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado

the-salt-of-the-earth

Dokumentarni film o fotografu Sebastiau Salgadu, ki je prepotoval svet in poročal s kriznih žarišč. Poleg tega: Wim Wenders.

Queen and Country (Za kraljico in domovino)

 1. John Boorman

vC4r2OhBa8VyMZtPeVUy0LoGaSN

Vsakič, ko opazim Boormanovo ime, zastrižem z ušesi. Režiser, ki je posnel Odrešitev.

Film so režiserjevi spomini in so (kronološko gledano) nadaljevanje njegove klasike Upanje in slava iz leta 1987.

Fair Play (Fair Play)

 1. Andrea Sedláčková

fair-play-2014.31995

Športna drama o prepovedanih poživilih na Češkoslovaškem v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Nekoliko nostalgičen izbor zaradi češkega jezika in starih trenirk.

Love is Strange (Ljubezen je čudna reč)

 1. Ira Sachs

love-is-strange-poster

Gejevski par je po poroki na hudi preizkušnji, ko enega od njiju odpustijo iz službe, zaradi česar sta prisiljena prodati stanovanje in morata živeti ločeno. Alfred Molina in John Lithgow, dva izjemna igralca v tej ganljivi drami.

Listen Up Philip (Svojeglavi Philip)

 1. Alex Ross Perry

listenupposter

Črna komedija o pisatelju Philipu, ki verjame, da bo uspel z objavo svojega drugega romana. Film za dušo – ker govori o pisatelju in ker se dogaja v New Yorku.

La cueva (Jama)

 1. Alfredo Montero

la-cueva

Sodobna španska grozljivka. Obožujem jih. Samo spomnite se Sirotišnice, Časovnih zločinov in REC. Nekaj o tem sem pisal že tukaj.

Pet prijateljev odkrije jamo. Odpravijo se jo raziskat. V njej se izgubijo. V stilu izjemnega ameriškega hororja Descent.

Komaj čakam. To so moji filmi.

Blue Ruin (Otožno razdejanje)

 1. Jeremy Saulnier

blue-ruin01

Življenje moškega se obrne na glavo, ko izve za novico, zaradi katere se vrne v rojstni kraj, da bi se maščeval. Vendar se kmalu izkaže, da v tem ni preveč spreten. Odličen neodvisni film.

Zanimiv podatek je, da je režiser nekaj sredstev za film zbral na Kickstarterju.

Mi mefahed mezeev hara (Veliki, zlobni volkovi)

 1. Aharon Keshales, Navot Papushado

big bad wolves

Osumljenca umorov mladih deklic izpustijo zaradi napak v sodnem postopku. S tem se ne moreta sprijazniti dedek in oče ene od umorjenih deklic, zato osumljenca odvedeta v samotno gozdno kočo, v kateri bosta naredila vse, da moški prizna svojo krivdo.

Share: