Oscar Wilde – Sebični velikan

Sebični velikan Oscarja Wilda, ki je nedavno izšel pri založbi Sanje, je res nekaj posebnega. In po zaslugi čudovitih ilustracij Petre Preželj tudi nekaj lepega.

Ko se po sedmih letih velikan vrne z obiska pri prijatelju, zgrožen ugotovi, da se na njegovem čudovitem in cvetočem vrtu igrajo okoliški otroci. V njem se prebudi vročičen bes in otroke poparjen prepodi. Okoli svoje lastnine postavi neprehoden zid. Nato se v te kraje naseli zima in narava zaspi. Ko se po prihodu pomladi začne vračati tudi življenje, pa se zgodi nekaj presenetljivega. Velikan z grozo v očeh lahko samo nemočno opazuje, kako se zima z njegova vrta noče in noče posloviti. Kaj bo moral storiti, da bo njegov konec znova dobil barve?

velikan

Močne slike se izjemno lepo stapljajo z jasnim sporočilom širokosrčnosti in vsega pozitivnega, kar odnos odprtih rok tudi prinaša. Zgodba, ki je večna kot letni časi, zareže kot zima in odreši kot pomlad ter se na slikovit način loteva tem ljubezni, prijaznosti, nesebičnosti in tudi smrti.

velikan2

Knjiga je darilo. In darilo je tudi sočutje.

Share: