Pro-Tip #5 – jezikovni nasveti

To je brez dvoma ena najpogostejših napak. Potrebno ali treba?

Pogosto poslušamo, kako je potrebno sprejeti nove zakone, kako je za izboljšanje stanja potrebno postoriti še marsikaj, kako je potrebno v parlamentu dvigniti cene kosil … No, tega ne.

Pred kratkim sem bral članek, v katerem je bivši nogometni selektor povedal, da je potrebno nasprotnika napasti. Naslov osrednjega slovenskega časnika je naznanjal, da se neki festival sprašuje, kaj je potrebno spremeniti. Celo lokalizirana Wikipedija ima to kategorijo: Članki, ki jih je potrebno spremeniti.

In tako naprej in tako dalje. Seznam je neskončen.

Kdaj torej uporabljati potrebno in kdaj treba?

Pridevniško besedo potrebno se običajno uporablja kot levi prilastek (Vloženi so vsi potrebni obrazci) ali kot povedkovo določilo (Za prevajanje je potrebno odlično poznavanje jezika).

Treba je povedkovnik, ki ga uporabljamo ob pomožnem glagolu in nedoločniku (Nekaj bo treba spremeniti./Treba se bo odločiti.)

Če se navežemo na zgornje primere, je tako treba sprejeti nove zakone, za izboljšanje stanja je treba postoriti še marsikaj, v parlamentu pa bi bilo brez dvoma treba dvigniti cene kosil. Nasprotnika je treba napasti in v Wikipediji je še nekaj člankov, ki jih je treba spremeniti.

Če vam kljub prebranemu to še vedno povzroča preglavice, je tu izjemno preprosta rešitev:

Če lahko besedo potrebno zamenjamo s treba, potem uporabimo treba.

Dodatek:

začeti/končati/nadaljevati

Zapomnite si, da te glagole uporabljamo brez predloga »z«. V SSKJ so sicer tudi primeri s predlogom, ampak imajo oznako publ., kar pomeni, da sodijo med publicistične zvrsti besedil in se jim bomo zato ognili.

Tako je Ferdo začel namestitev novega operacijskega sistema, prijatelji so nadaljevali potovanje po notranjosti Slovenije in na zasedanju so končali pogajanja za uskladitev plač.

Share: