The Revenant – Michael Punke

Na roman Michaela Punkeja sem se po malem začel pripravljati že od govoric, da bodo po njem posneli film. To je polnokrvni roman maščevanja, ki nas že na uvodnih straneh zadene s svojo surovo krutostjo in nam nato na vseh naslednjih straneh prepričljivo daje vedeti, da smo lahko srečni, ker živimo v sedanjosti, v vsem splošno sprejetem udobju.

The Revenant je zgodovinska zgodba, ki spremlja težke korake resnične osebe, 36-letnega traperja Hugha Glassa, ki se je v drugem desetletju 19. stoletja v okviru odprave družbe Rocky Mountain Fur Company iz St. Louisa na robu civilizacije podal v divjino ameriškega zahoda, deviško deželo, posejano z neizrekljivimi, a stalno prisotnimi nevarnostmi. Skupino pustolovcev in mož sumljive preteklosti je grela želja po velikanskih dobičkih, saj je bilo v tistih časih krzno izjemno cenjeno in iskano, zlasti bobrovina. Može, ki jih ni družilo prijateljstvo, ampak v najboljšem primeru kolegialnost, stkana na trhli predpostavki, da so namenjeni proti istemu cilju, je naposled pogoltnil pohlep, ki ga je prežvečenega izpljunila neizprosna narava. In to je na grozljiv način na lastni koži občutil prav Hugh Glass.

Napadel ga je namreč orjaški grizli, ki se je zaradi zaščite mladičkov hudo znesel nad njim, razmesaril ga je z velikanskimi kremplji, da so od njega ostale samo še trhle vezi s preteklostjo. In življenje, ki je nihalo med dvema svetovoma. Tam na ovinku reke, kjer je grozilo, da bodo skupino iskalcev kožuhovine vsak čas naskočili Indijanci. S tem strahom v mislih je bila skupina primorana zapustiti Glassa, v oskrbo pa so mu, potem ko so jima obljubili zajetno denarno nagrado, zaupali prostovoljca, neizprosnega plačanca in neizkušenega mladca. Po nekaj dneh, ko sta si samovoljno dopovedala, da Glass ne bo preživel, sta ga zapustila. In kar je še huje, pobrala sta mu vse, od puške do smodnika in drugih potrebščin, ki so v divjini nepogrešljive. Izdala sta ga.

Toda Glass je preživel. Komaj, vendar se je sčasoma postavil na noge. Njegova volja do življenja je premagala ovire, ki bi ga po vseh pravilih morale pokopati. Bil je sam in brez vsega, toda naprej, skozi nepregledne gozdove in čez ozemlja sovražnih Indijancev, ki ti brez pomisleka vzamejo skalp, ga je zdaj gnala čista in neomajna sla. Sla po maščevanju. Revenant v angleščini med drugim pomeni človeka, ki se vrne po smrti ali daljši odsotnosti. Glass je zgrmel v prepad, toda zdaj je z nezlomljivo voljo grizel nazaj proti vrhu. Prišel je od mrtvih, da bi poiskal mrtve.

revenant map

Zgodba je napeta pustolovščina, ki bralca z izjemnimi opisi pokrajine hitro potegne v duh tistega časa, ko še ni bilo mogoče niti slutiti vsega, kar danes jemljemo za samoumevno – toplih oblačil za vse razmere, hrane, ki je je ves čas na pretek, in zlasti zdravil. Tisti časi so bili hladni, kruti, vsak trenutek je pomenil boj za preživetje, naj bo to v naravi ali za kvartopirsko mizo. Besede prijatelj v tistih časih niso poznali. Ljudi je družila lakomnost – po bogastvu, telesnih užitkih, pijači, orožju – in kratka življenjska doba.

Gre za zgodovinski roman, vendar se ne ujame v tipični kalup kavbojcev in indijancev, temveč se poglobi tudi v um izjemnega posameznika, ki preseže svoje človeške omejitve, da bi prišel na cilj. Izjemno zanimiva, razgibana zgodba bo bralca brez dvoma pritegnila do te mere, da si bo kraje, omenjene v knjigi, podrobneje ogledal na zemljevidu in za zgodovinskim ozadjem pobrskal tudi v drugih virih. Če je vse to relativno lahko poiskati, pa ne bo tako lahko priti do dna glavne dileme, ki se kot lačni črv zvija po bralčevih mislih, ko obrača strani. Ali bo Glass našel izdajalca? In še pomembneje, se jima bo maščeval z enako mero krutosti, ki je je bil deležen tudi sam?

Zgodba je tako filmska, da je bilo samo vprašanje časa, kdaj jo bodo prenesli na platna. Film je režiral Alejandro González Iñárritu, ki je med drugim posnel Pasjo ljubezen, 21 gramov in Birdmana, ki je prejel oskarja za najboljši film in režijo, v glavnih vlogah pa igrata Leonardo DiCaprio in Tom Hardy. V kina bo prišel konec leta oziroma na začetku leta 2016.

Share: